Repedés javítás

Hosszú repedések javítása esetén a művelet hasonló, mint a kisebbeknél, csak még nagyobb odafigyelést igényel. Mindig a szélvédő szélénél kell kezdeni a javítást, mert ott lehet picit szétfeszíteni a repedést. Az injektort felhelyezve, lassan toljuk végig azt a repedés vonalán. Nagyon jól látszik, ahogy a műgyanta halad a repedésben. Az injektor mögött rögtön lapkázni kell, mert ott már megindul a keményedés.
Mindezek előtt azonban le kell zárni a repedés végét, nehogy a feszítés hatására, vagy esetleg a művelet befejeztével – a feszültség hatására – tovább terjedjen. Ezt legjobban a kagylós törés gátolhatja meg. Tehát létre kell hozni egyet, néhány milliméterre a repedés végétől. Erre a célra tökéletes egy multiszerszám, amihez üvegfúró fej tartozik. A művelet nagy gyakorlatot és biztos kezeket kíván. Csak a felső rétegben szabad fúrni, ha megsérül a két réteget elválasztó UVB fólia akkor cserélni kell majd a szélvédőt. A repedés mélysége látszik, addig kell a furatnak is tartania. Ha a fúrás elkészült, akkor egy varrógéptű alakú eszközt kell a lyukba helyezni, és apró ütést mérni a tetejére. Ezzel egy szép kagylós törés jön létre. Ide is fel kell helyezni egy másik injektort, az előbb leírt módon javítható az általunk okozott kagyló, majd szép lassan lehet közelíteni a másik irányból haladó injektor felé.

A találkozás helyén láthatóan összefolyik a két irányból érkező műgyanta és eltűnik a hosszú repedés. UV-zés, lapkázás, kaparás, néhány perc, és befejeződik a művelet. A javítás megkezdése előtt az évszaknak és a repedés fajtájának megfelelően többféle műgyantából kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ezt csak tapasztalat alapján lehet megtenni. Ha viszont az ember birtokában van a gyakorlatnak akkor mindegy milyen a kő vagy kőfelverődés vagy repedés, tökéletesen meg tudja csinálni.

© 2015 Autóüveg Soós | Édes Élet Bt